Tillbaka till webbplatsen

Vinter

Vintern är vår längsta årstid. Ibland dröjer den sig kvar mer än halva året. Av samernas åtta årstider sträcker sig vintern in i fem. Under vintern vässar längdåkare formen inför de långa loppen. Bra längdspår finns i regel från början av november till maj.

Men vintern är också en tid för andra upplevelser. Kanske är det vår mest exotiska tid. Med skoter tar du dig enkelt ut på nya äventyr. Vill du istället njuta av fjällets och skogens tystnad finns några av Europas bästa hundspannsföretag i Sorsele. Du kan gå på snöskor, eller ta de gamla hederliga Tegsnässkidorna på en tur. I slutet av säsongen får vinterfiskaren ibland skruva på en ”förlängare” på isborren, för att nå de stora rödingarna som gömmer sig där under kärnisen.

Vintern är den period när du både kurar skymning framför brasan och utmanar dina nya carvingskidor på berget. När du upplever hur det känns att det ”nyper i kinderna” eller låter i skogen när det är ”smällkallt”. Norrsken och månsken är ibland allt ljus du behöver på skidturen. Och när du stannar till mitt i skogen kan du närmast höra ljudet från snön som faller. Ordet tystnad får absolut en annan innebörd i vinterlandet.