Tillbaka till webbplatsen
DPP_7797tweetwebb-810x608

Fiske

Fisket i Sorsele är ren världsklass. I kommunen finns närmast oändligt med vatten. Stora och små strömmar, djupa sjöar och undangömda tjärnar. Nationalälven Vindelälven med biflödet Laisälven är förstås en ikon. Uträknat på befolkningen har varje kommuninnevånare tre kilometer strandtomt – var! Det är den ekvationen du ska räkna på när du tänker på fiske. Lite människor och mycket vatten.

I mitten av maj sätter kläckningen av fjädermygg igång, gäddornas lek i vassvikarna och fiskelusten väcks hos flugfiskare från världens alla hörn. Sedan följer den magiska midsommartiden när vulgatasländan kläcker, när dagen aldrig blir natt och varje fiskare har chansen på rekordfiskar. Och sedan öppnar hela fjällvärlden upp sig och en intensiv sommar fylld av möjligheter väntar. Den numera världsberömda Ammarnäsöringen i Vindelälven och den lekvandrande storöringen lockar många fiskare.

När säsongen tar slut i mitten av september finns fortfarande mycket bra fiske i sjöarna. Om hösten är fisken precis som människan mindre kräsen. Det finns inte tid att vänta. Det är skördetid. Sedan, när isen väl lagt sig på sjö och träsk, börjar en annan säsong. Med andra metoder.